KERABAT MAYA

Saturday, 30 October 2010

SYAITAN PUN TERKEJUT BERUKAda seorang manusia yang bertemu dengan syaitan di waktu subuh.
Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan.
Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat,
maka syaitan pun sambil tersenyum bergumam, "Orang ini memang boleh menjadi sahabatku..!"
Begitu juga ketika waktu Zuhur orang ini tidak mengerjakan solat,
syaitan tersenyum lebar sambil membatin, " Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!"
Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asik dengan kegiatannya, syaitan mulai terdiam......
Kemudian ketika datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka syaitan nampak mulai gelisah,
senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahwa ia seolah-olah sedang mengingat-ngingat sesuatu.
Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya', maka syaitan itu sangat panik.
Ia rupanya tidak boleh menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan,
"Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita !"
Dengan keheranan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru tadi pagi kita berjanji akan menjadi sahabat ?".
"Aku takut !", jawab syaitan dengan suara gemetar. "Nenek moyangku saja yang dulu hanya sekali membangkang pada perintah-Nya, iaitu ketika menolak disuruh sujud pada "Adam", telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya (Sujud pada Allah). Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu !", kata syaitan sambil beredar pergi.

Friday, 22 October 2010

KENAPA YAHUDI BIJAK??

Ditulis Oleh Hakim Maarouf Bin Hj Abdul Kadir Universiti Massachuset
USA.

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu mengapa Yahudi Bijak?? Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.


Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?
Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.


Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, ya, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak?Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.
Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah siapa?? tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.
Ini menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ?perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk
kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!
Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.


Merokok menjanjikan generasi yang bodoh dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negera Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi bodoh, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal agama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Esei nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

apa yang patut dilakukan buat PEMINUM ARAK ?Siti Aisyah r.a berkata : Rasulullah saw bersabda,

“ Orang yang minum arak, maka janganlah kamu kahwini mereka, kalau dia sakit janganlah kamu jengoknya dan apabila mereka mati janganlah kamu solatkan jenazahnya. Demi Allah, yang telah mengutus saya sebagai Nabi dengan membawa agama yang Haq, tidak akan mahu meminum arak kecuali orang yang terkutuk, baik diterangkan di dalam kitab Taurat, Injil Zabur dan kitab Furqan. Dan siapa yang memberi makan kepada mereka walau sesuap, maka Allah Taala akan membelitkan ular serta kalajengking pada badannya, barangsiapa yang membantu keperluannya, maka bererti dia membantu menghancurkan Islam, barangsiapa yang meminjamkan wang kepadanya, berertia dia membantu membunuh seorang mukmin, dan barangsiapa menggaulinya maka akan di hela oleh Allah dalam keadaan buta serta tak ada yang memimpinnya ” . (Al-Hadith)

Thursday, 7 October 2010

Mengapa Hati Tidak Tenang ?Bukan Islam : Siapa Tuhan kamu ?Aku : Tuhan aku adalah ALLAH.Bukan Islam : Di mana Tuhan kamu ?Aku : ALLAH Tuhan ku tidak bertempat.Bukan Islam : Bagaimana rupa Tuhan kamu ?Aku : Rupa ALLAH tidak sama dengan rupa makhluk ciptaan-NYA dan ALLAH tidak boleh dilihat dengan mata kepala. Kerana jika seorang makhluk yang lemah boleh menggambarkan rupa fizikal Tuhan, itu maknanya yang digambarkan itu lebih lemah dari makhluk. Pastinya yang lemah itu bukan Tuhan dan tidak layak menjadi Tuhan.Bukan Islam : Kalau begitu, Tuhan kamu tidak boleh dilihat maka pastinya Tuhan itu tidak wujud.Aku : Awak ada akal ?Bukan Islam : Ada, saya ada akal. Setiap kali exam, saya dapat markah yang tinggi.Aku : Boleh tunjukkan mana akal awak ?Bukan Islam : Ini dalam kepala saya. Saya ada otak, otak itulah akal saya.Aku : Lembu juga ada otak, tetapi lembu tidak ada akal. Otak itu bukan akal. Ada otak tak semestinya ada akal.Bukan Islam terdiam.Aku : Akal sesuatu yang tak nampak. Tetapi tanda adanya akal ialah dari segi pencapaian keputusan exam. Begitu juga dengan Tuhan. Tuhan itu terlalu agung hingga kita tak mampu nak bayangkan rupanya bagaimana. Maka kita tak nampak ALLAH. Tetapi ALLAH itu wujud dan kita tahu ALLAH itu wujud melalui tanda-tanda yang dicipta-NYA. Antara tanda-tanda kewujudan ALLAH ialah ALLAH mencipta akal, perasaan, rasa manis, pahit, masam dan sebagainya yang kita tak nampak tetapi kita tahu ianya ada. Tiada yang boleh mencipta kesemua itu melainkan suatu kuasa yang hebat dan agung.Bukan Islam : Maksud awak, Tuhan yang membuat kita sebagai manusia ?Aku : Ya, ALLAH adalah Tuhan yang membuat manusia dan semua makhluk yang ada di dunia. Maka sebab itu kita wajib menyembah ALLAH. Apa yang berlaku sekarang, orang membuat patung dan dijadikan tuhan untuk disembah. Sedangkan patung tersebut tidak mampu berbuat apa-apa. Andainya ada tahi burung jatuh ke hidung patung yang dianggap tuhan, patung tersebut sendiri tidak mampu membersihkannya. Lalu untuk apa kita sembah sesuatu yang kita buat sendiri dan benda tersebut tidak mampu membersihkan dirinya sendiri ? Hakikatnya kita melawan fitrah naluri kita sebagai manusiakerana kita HANYA ingin mempunyai Tuhan yang Maha Kuasa, bukannya patung yang kita ukir dan reka.Bukan Islam : Bagaimana saya hendak memeluk Islam ?************** END***************Hidup ber-Tuhan adalah fitrah semulajadi setiap insan. Fitrah semulajadi ini letaknya di hati. Dari hati inilah timbulnya perasaan atau roh.Malah semua insan, tak kira Islam atau bukan Islam, mereka mengakui kewujudan akal dan perasaan, walaupun ianya tidak dapat dilihat. Akal adalah garis pemisah antara manusida dengan haiwan. Sementara nafsu adalah garis pemisah anatar manusia dengan malaikat. Allah menjadikan malaikat hanya mempunyai akal tanpa nafsu. Allah menciptakan haiwan dengan nafsu tanpa akal. Dan Allah menciptakan manusia bersama-sama nafsu dan akal. Begitulah hebatnya kekuasaan ALLAH yang menjadi Tuhan yang hanyasanya layak disembah.Dan perasaan yang diciptakan ALLAH dalam diri manusia ini pula amat peka sehingga boleh bertindakbalas secara spontan terhadap perubahan yang berlaku dipersekitaran. Perasaan tidak akan bertindakbalas atas perkara-perkara yang biasa, sebaliknya perasaan cepat bertindakbalas atas perkara yang diluar kebiasaannya. Sebagai contoh :a. Bila kita berhadapan dengan sesuatu yang menakutkan, spontan kita rasa gerun, ngeri dan takut.

b. Bila berhadapan dengan sesuatu yang kotor, spontan kita rasa jijik, geli dan menghina.

c. Bila berhadapan dengan sesuatu yang indah, spontan kita rasa suka, senan, tenang dan terhibur.

d. Bila berhadapan dengan seseorang yang berwibawa dan berpangkat, spontan kita rasa rendah diri, malu dan menghormati.Begitulah sifat perasaan yang telah ALLAH cipta dalam diri kita. Hasil dari rangsangan inilah maka manusia akan bertindak dan mencetus perbuatan-perbuatan sebagai tindakbalas. Pendekata, tindakan lahiriah manusia sama ada dari segi perbuatan fizikal dan percakapan, adalah terhasil dari perasaan atau hati yang telah dirangsang oleh faktor-faktor persekitaran. Apa yang tergambar secara lahiriah, adalah gambaran apa yang dididik atau dirangsang di hati.1. Kalau roh atau hati atau perasaan boleh rasa malu dengan manusia yang tahu akan rahsianya, mengapa kita tidak rasa malu dengan ALLAH sedangkan ALLAh itu Maha Menngetahui dengan sifat Ilmu-NYA ? Firman ALLAH SWT :DIA (ALLAH) mengetahui yang tersembunyi dan yang nyata. (Surah Al A’la : 7)2. Kalau roh atau hati atau perasaan boleh rasa gerun dan hebat dengan manusia yang mempunyai kuasa, mengapa kita tidak rasa rasa gerun, hebat, takut dna gentar dengan ALAH sedangkan ALLAH itu Maha Kuasa, Maha Hebat ? Sedangkan kuasa ALLAH itu, andainya ALLAH kata jadi, maka akan terus terjadi. Firman ALLAH SWT :dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. ( Surah Al Maaidah : 17)3. Kalau roh atau hati atau perasaan boleh rasa takut pada undang-undang ciptaan manusia sehingga kita mematuhi undang-undang jalanraya agar tidak terlibat dengan kemalangan, mengapa kita tidak takut kepada azab neraka ALLAH sehingga kita tergamak melakukan dosa dan maksiat seperti berzina, mendedahkan aurat, memfitnah, riya’, takabbur dan lain-lain lagi ? Sedangkan azab seksaan ALLAH di neraka-NYA amat pedih dan berkekalan. Firman Allah SWT :Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan Neraka Jahanam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah Neraka itu menjadi balasan mereka dan Allah melaknatkan mereka dan bagi mereka azab seksa yang kekal. (At Taubah : 68)4. Kalau roh atau hati atau perasaan boleh rasa cinta dan sayang kepada seorang lelaki/perempuan sehingga kita tak lalu makan, tidur tak lena, hilang daya tumpuan. Mengapa kita tidak rasa sayang, rasa rindu dan rasa cinta kepada ALLAH sedangkan sifat Ar Rahim (kasih) ALLAH melangkaui rasa kasih dan sayang serta cinta setiap makhluk di dunia, kerana walau sebesar mana kita menderhakai-NYA namun pintau taubta masih dibuka luas buat kita oleh ALLAH. Firman ALLAH SWT :Sesungguhnya Allah telah menerima taubat Nabi, orang-orang muhajirin dan orang-orang anshar yang mengikuti Nabi dalam masa kesulitan, setelah hati segolongan dari mereka hampir berpaling, kemudian Allah menerima taubat mereka itu. Sesungguhnya ALLAH maha pengasih lagi Maha Penyayang kepada mereka, (SURAT AT TAUBAH (Pengampunan) ayat 117)5. Kalau roh atau hati atau perasaan boleh rasa berterima kasih kepada orang yang memberikan hadiah atau majikan yang memberikan gaji, mengapa kita tidak boleh bersyukur dengan nikmat pemberian ALLAH yang terlalu banyak. Lebih banyak dari apa yang pernah diberikan oleh manusia kepada kita. Firman Allah SWT :(sebenarnya) Kamilah yang memberi rezeki kepada kamu dan kepada mereka dan janganlah kamu hampiri kejahatan-kejahatan (zina) yang terang daripadanya dan yang tersembunyi dan janganlah kamu membunuh jiwa yang telah diharamkan Allah (membunuhnya) melainkan dengan jalan yang hak (yang dibenarkan oleh Syarak). Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu memahaminya. (Al An’am : 151)Dan Dia telah memberi kepada kamu sebahagian dari tiap-tiap apa jua yang kamu hajati dan jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahlah kamu menentukan bilangannya. Sesungguhnya manusia (yang ingkar) sangat suka menempatkan sesuatu pada bukan tempatnya lagi sangat tidak menghargai nikmat Tuhannya (Ibrahim : 34)6. Kalau roh atau hati atau perasaan boleh rasa senang, rasa lazat, rasa gembira dengan nikmat di dunia seperti nikmat berrumah mewah, nikmat makanan lazat, mengapa kita tidak rasa senang, lazat dengan syurga ALLAH di akhirat, lantas kita berusaha sungguh-sungguh untuk mendapat syurga ALLAH ?(Tinggal menetap) di dalam Syurga-syurga yang penuh nikmat. (12) (Di antaranya) sekumpulan besar dari umat-umat manusia yang terdahulu; (13) Dan sebilangan kecil dari orang-orang yang datang kemudian. (14) (Mereka duduk di dalam Syurga itu) di atas takhta-takhta kebesaran yang bertatahkan permata; (15) Sambil berbaring di atasnya dengan berhadap-hadapan. (16) Mereka dilayani oleh anak-anak muda lelaki yang tetap kekal (dalam keadaan mudanya), yang sentiasa beredar di sekitar mereka; (17) Dengan membawa piala-piala minuman dan tekoh-tekoh serta piala atau gelas yang berisi arak (yang diambil) dari sungainya yang mengalir. (18) Mereka tidak merasa pening kepala dan tidak pula mabuk dengan sebab menikmatinya. (19) Dan juga (dibawakan kepada mereka) buah-buahan dari jenis-jenis yang mereka pilih, (20) Serta daging burung dari jenis-jenis yang mereka ingini. (21) Dan (mereka dilayani) bidadari-bidadari yang cantik parasnya, (22) Seperti mutiara yang tersimpan dengan sebaik-baiknya. (23) (Semuanya itu) sebagai balasan bagi (amal-amal baik) yang mereka telah kerjakan. (24) Mereka tidak akan mendengar dalam Syurga itu perkataan yang sia-sia dan tiada pula sesuatu yang menyebabkan dosa; (25) Mereka hanya mendengar ucapan: Selamat! Selamat! (dari satu kepada yang lain). (26) Dan puak kanan, alangkah bahagianya keadaan puak kanan itu? (27) Mereka bersenang-lenang di antara pohon-pohon bidara yang tidak berduri. (28) Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya, (29) Dan naungan yang tetap terbentang, (30) Dan air yang sentiasa mengalir, (31) Serta buah-buahan yang banyak, (32) Yang tidak putus-putus dan tidak pula terlarang mendapatnya, (33) Dan tempat-tempat tidur yang tertinggi keadaannya. (34) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa, (35) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), (36) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya. (37) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan; (38) (Al Waqiah : 12 – 38 )Dan pelbagai peristiwa, pengalaman, perbandingan yang boleh kita buat akan perihal tindakbalas roh atau hati atau perasaan yang menzahirkan tindakan perbuatan atau percakapan lahiriah.Persoalan yang timbul di sini ialah ….. MENGAPA ROH ATAU HATI ATAU PERASAAN MEDAH TERANGSANG DENGAN MANUSIA DAN DUNIA, TETAPI TIDAK TERANGSANG DENGAN ALLAH DAN AKHIRAT ?Kalau hati boleh terangsang dengan manusia dan dunia sehingga mampu melakukan perkara-perkara yang di luar batas akhlak dan adat tatasusila. Mengapa hati tidak terangsang dengan ALLAH dan akhirat sehinga mampu melaksanakan segala titah perintah ALLAH sambil meninggalkan segala larangan ALLAH ?Kalau hati terangsang dengan ALLAH dan akhirat, pastinya hidup umat manusia di dunia ini, aman damai, berkasih sayang, tiada hasad dengki, tolong menolong, bantu-membantu dan 1001 macam kebaikan dan keindahan akan terzahir. Tidak akan ada lagi gejala rasuah, rogol, buang bayi, zina, judi, arak dan 1001 macam jenayah mungkar dan maksiat.Sebaliknya, apa yang berlaku, sehari-harian kita dihidangkan dengan berita-berita yang mengguris hati akan perlakuan tidak berakhlak khususnya di kalangan para remaja. Ini sebagai bukti bahawa hati dan jiwa mereka tidak terangsang dengan ALLAH dan akhirat. Mereka sudah tidak yakin akan kewujudan ALLAH sebagai Tuhan yang hanyasanya layak di sembah. Mereka sudah tidak yakin dengan janji azab neraka ALLAH yang Maha Azab lagi Maha Pedih. Lantas mereka bertuhankan syaitan dan nafsu dalam memenuhi kelazatan nikmat dunia yang bersifat sementara sambil menzalimi makhluk yang lain.Sewaktu jasad manusia di cipta dan sebelum roh ditiupkan ke dalam jasad, roh sememangnya sudah bersumpah untuk taat setia keapada ALLAH, sebagaimana dikisahkan di dalam Al Quran :Tuhan bertanya kepada roh, “Bukankah AKU Tuhan kamu?”, roh menjawab, “Ya, kami bersaksikan, Engkaulah Tuhan kami.” ( Al A’raf : 172)Tetapi itu sewaktu roh masih bebas, belum tersangkar di dalam jasad lahir. Apabila ALLAH memasukkan roh ke dalam jasad, maka roh terkurung bersama nafsu yang sentiasa mengajak kea rah kejahatan. Lebih-lebih lagi nafsu dibantu pula oleh syaitan yang sememangnya memusuh yang nyata bagi manusia. Maka sejauh mana hati atau roh atau perasaan akan terangsang dan sekuat mana rangsangannya akan menghasilkan tindakbalas lahiriah, adalah bergantung sejauh mana kekuatan hati atau roh atau perasaan tersebut melawan tentangan dari nafsu dan syaitan.Andainya kuat roh, maka kuatlah tentangan terhadap nafsu dan syaitan, kuatlah rasa rangsangan dengan ALLAH dan akhirat, maka banyaklah perkara makrufat yang akan lahir dari diri individu tersebut. Suami akan bertanggungjawab menyayangi isteri dan anak-anak. Isteri akan setia kepada suami dan mendidik anak-anak. Anak-anak akan taat kepada ibu bapa dan menghormati mereka. Masyarakat akan saling berkasih-sayang, bantu-membantu. Si kaya menjadi bank kepada si miskin, membantu menampung sara hidup si miskin dengan kekayaannya. Si miskin akan merasa sabar dan redha dengan kemiskinannya. Pendakwah akan menyampaikan risalah dakwah dengan ikhlas tanpa meletakkan wang ringgit sebagai imbuhan. Yang di dakwah pula menerima seruan dakwah dengan hati terbuka. ALANGKAH INDAHNYA MASYARAKAT YANG SEBEGINI.TETAPI ….. Andainya roh lemah, maka tewaslah roh dengan hasutan dan bujukan nafsu dan syaitan, terasa hambarlah rangsangan dengan ALLAh dan akhirat, sebaliknya roh atau hati akan lebih terangsang dengan manusia dan dunia, maka akan terzahirlah tindakan yang luar batas akhlak dan syariat. Sebagaimana firman Allah :Lahirlah kerosakan di daratan dan di lautan oleh kerana apa yang diusahakan oleh tangan manusia, agar mereka merasai azab. ( Ar Rum : 41)Lihat sahaja laporan akhbar. Majistret yang sepatutnya menegakkan undang-undang juga ditankap kerana rasuah. Polis yang sepatutnya menjaga keamanan, terlibat dengan pembunuhan. Ibu yang sepatutnya menyayangi anaknya, redha melihat teman lelaki membunuh anak kandungnya. Bayi yang lahir atas perlakuan zina, dibuang dimerata tempat setiap hari. Anak gadis lari mengikut teman lelaki tanpa menghiraukan ibu bapa. Rompakan berlaku setiap hari. Dan 1001 berita yang mengguris hati, hasil dari lemahnya roh apabila berhadapan dengan syaitan dan nafsu.Timbul pula persoalan kedua. Bagaimana hendak menguatkan roh ? Antara perkara-perkara yang boleh menguatkan roh ialah :1. Menuntut ilmu, kerana dengan ilmu kita dapat membezakan antara yang halal dan yang haram.

2. Perbanyakkan bertaubat. Taubat akan mencuci dosa-dosa yang dilakukan . Maka hati dan roh akan sentiasa bersih dan bersdia menerima nur iman.

3. Memperbanyakkan ibadah-ibadah sunat khususnya zikir wirid kerana zikir ini akan mendidik kita untuk selalu mengingati ALLAH.

4. Mujahadah melawan nafsu. Kita berusaha gantikan sifat mazmumah (sifat terkeji) dalam diri dengan sifat mahmudah (sifat terpuji).

5. Menyebarkan ilmu berkaitan iman kepada masyarakat agar masyarakat akan terdidik dan suasana persekitaran yang laksana taman-taman syurga terzahir.

6. Berdoa kepada ALLAH SWT.Semoga kita berusaha memperbaiki diri kita. Dan kita jadikan hari esok sebagai hari yang lebih baik buat diri kita berbanding hari-hari yang telah berlalu.Sunday, 3 October 2010

Kenapa Orang Melayu Makan Dengan Tangan ?Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan.

Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.

Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan ?

Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke-19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya "Chersonese - The Guilding Off" oleh Emilly Innes.

Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut.

Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garfu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya......... !

Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang
kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya: "Kenapa anda makan dengan tangan ?

Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan ?"

Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:

"Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:

Pertama: Saya tau tangan saya lebih bersih dari sudu dan garfu sebab
saya sendiri yang membasuhnya - bukan orang lain. Sudu dan garfu itu
dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.

Kedua: Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya
saya seorang saja yang menggunakannya - tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya.

Ketiga: Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah
jatuh dalam longkang.... ......... !!

Jawapan Tengkun Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya
terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut....

.........

Moralnya: Kita jangan lekas menghina atau memandang jijik perlakuan orang lain yang berlainan dengan budaya kita. Masing-masing ada rasionalnya kenapa mereka berbuat begitu...... ............ ..... ...

JANGAN BERSEDIH WAHAI PENDAKWAHIktibar Daripada Kisah Para Rasul

Dalam menempuh liku-liku perjuangan, kadang kala keyakinan menjadi goyah. Kadang kala terasa ingin berehat daripada amanah ini. Boleh jadi kerana merasa sedikitnya insan yang menyahut seruan dakwah ini. Justeru, diri merasa amat kerdil dan sepi dalam berjuang. Boleh jadi kerana rintangan yang terpaksa dihadapi. Amat berat sehingga terpaksa berpenat lelah dan berkorban apa sahaja. Tiada yang pelik kerana Rasulullah s.a.w. juga pernah berduka kerana mehnah dan tribulasi yang terpaksa ditempuh bersama para sahabat ridhwanullah ajma’in. Lantas Allah S.W.T. menjemput baginda mengembara dalam pakej satu malam dari Makkatul Mukarramah ke Baitul Maqdis kemudian di angkat ke Sidratul Muntaha. Daripada peristiwa inilah, Rasulullah dan para sahabat menjadi lebih bermotivasi untuk berjuang di jalan Allah S.W.T.


Banyak pengajaran yang diperoleh oleh Rasulullah dan ummat Islam daripada peristiwa ini. Di antaranya ialah ganjaran yang baik bagi orang-orang yang beriman dan pembalasan yang buruk bagi orang-orang yang kufur kepada Allah S.W.T. Inilah berita gembira bagi seluruh ummat Islam. Satu perkara yang membakar semangat Rasulullah ialah dapat bertemu dengan sekalian Rasul. Setiap Rasul menghadapi mehnah dan tribulasi yang bukan sedikit jika dibandingkan dengan apa yang dihadapi oleh manusia biasa. Marilah kita mengambil sedikit iktibar pengubat duka dengan menjiwai apa yang dihadapi oleh para Rasul.

Nabi Nuh a.s.

Janganlah kita bersedih kerana sedikitnya pengikut atau manusia yang sudi menerima risalah Islam. Nabi Nuh a.s. telah berdakwah selama 950 tahun! Tempoh yang begitu panjang. Malangnya, hanya 80 orang yang mengikuti ajarannya. Jika kita membahagikannya dengan tahun bererti dalam sepuluh tahun hanya seorang yang beriman! Apa yang lebih memeritkan, anaknya sendiri tidak mahu bersama dengannya walaupun di saat nyawa di hujung tanduk ketika bala air bah besar.

Nabi Luth a.s.

Janganlah kita bersedih lantaran ada di antara keluarga kita yang belum mengikuti atau menerima perjuangan yang kita dokong. Mari kita selami kedukaan Nabi Luth a.s. Baginda beriman kepada bapa saudaranya Nabi Ibrahim dan mendampinginya dalam semua perjalanan dan sewaktu mereka berada di Mesir. Baginda berdepan dengan masyarakat yang amat rosak akhlaknya terutama merompak dan homoseksual. Lebih mendukacitakan, baginda dikhianati oleh isterinya sendiri yang kufur kepada Allah dan RasulNya.

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

“Allah membuat isteri Nuh dan isteri Luth perumpamaan bagi orang-orang kafir. Keduanya berada di bawah pengawasan dua orang hamba yang soleh di antara hamba-hamba Kami; lalu kedua isteri itu berkhianat kepada kedua suaminya, maka kedua suaminya itu tidak dapat membantu mereka sedikit pun dari (seksa) Allah; dan dikatakan (kepada keduanya): Masuklah ke neraka bersama orang-orang yang masuk neraka.”

(Surah at-Tahrim : 10)

Nabi Ibrahim a.s.

Nabi Ibrahim a.s. berdepan dengan kaumnya yang enggan menerima ajaran Islam. Baginda juga diperintahkan oleh Allah S.W.T. untuk member peringatan kepada Raja Namrud yang mengaku sebagai Tuhan. Dakwah Nabi Ibrahim kepada kaumnya bukan sahaja tidak diterima bahkan akhirnya beliau dihumban ke dalam api besar yang marak. Allah S.W.T. menyelamatkan Nabi Ibrahim a.s. daripada kejahatan kaumnya dan juga Raja Namrud sekalipun bapanya sendiri tidak sedikit pun menghulurkan pertolongan kepada baginda.

Nabi Isa a.s.

Nabi Isa putera Maryam hanya mempunyai 12 orang pengikut yang setia. Merekalah yang disebut sebagai al-Hawariyyun di dalam al-Quran.

Nabi musa a.s.

Nabi Musa a.s. berdepan dengan Firaun, seorang raja yang zalim dan mengaku sebagai Tuhan. Firaun mempunyai kekecualian iaitu memelihara Nabi Musa a.s. sejak kecil yang merupakan bayi daripada Bani Israel. Dia tidak membunuh Nabi Musa setelah dipujuk oleh isterinya, Asiah. Seorang permaisuri yang beriman walaupun berada di sisi suami yang sangat kejam dan kufur. Menerima wahyu daripada Allah, Nabi Musa diperintahkan untuk berdepan dengan Firaun yang juga merupakan bapa angkatnya. Mulai dengan hujah yang baik, akhirnya pembalasan Tuhan sampai kepada Firaun yang tetap kufur kepada Allah.

Nabi Muhammad s.a.w.

Nabi Muhammad s.a.w. sebelum diangkat menjadi Rasul begitu disayangi oleh kaum kerabatnya dan masyarakat Quraisy di Makkah. Namun, setelah baginda menyampaikan seruan Ilahi, Abu Lahab adalah penentang yang paling awal di kalangan Kaum Musyrikin Makkah. Abu Lahab adalah bapa saudara baginda sendiri yang begitu baik dengan baginda sejak kecil lagi. Bayangkan betapa sedihnya Rasulullah s.a.w. berdepan dengan orang yang dikasihi dan pernah mengasihinya.

Abu Talib juga adalah bapa saudara baginda yang telah memelihara dan membesarkan baginda sejak kecil setelah kewafatan ibu dan datuknya. Abu Talib mengasuh Nabi seperti anaknya sendiri. Beliau juga tetap mengasihi Nabi s.a.w. selepas kerasulan baginda walaupun beliau tidak bersama dalam perjuangan Islam. Beliau membela dan mempertahankan Rasulullah daripada kejahatan Kaum Musyrikin Makkah. Namun, hidayah milik Allah. Tetapi akhirnya, beliau meninggal dunia tanpa syahadah. Itulah yang ditangisi oleh baginda s.a.w. Sebaik manapun perangai manusia tetapi menafikan keEsaan Allah S.W.T., dia tetap manusia yang khianat dan zalim. Zalim dan khianat kepada Tuhan yang menciptakannya.

Betapa Nabi Muhammad s.a.w. begitu kuat ditentang sehingga orang buta dan orang-orang tua turut mencaci dan menghina baginda s.a.w. Bahkan kanak-kanak turut diperalatkan oleh mereka yang kufur untuk menghina batang tubuh insan yang paling mulia itu seperti dalam peristiwa Rasulullah pergi ke Ta’if.


Ujian Daripada Allah

Allah Ta’ala menguji hamba-hambanya. Orang-orang yang beriman, apabila diuji mereka bersabar dan bertambah iman mereka. Makin kuat diuji makin dia mengingati Allah. Bersabarlah dan berdoa. Firman Allah S.W.T.:

"..Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).

(Surah Al-Baqarah : 214)

"..Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."

(Surah Al-Ankabut : 2-3)

"..Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar."

(Surah Al-Baqarah : 155)

Hidayah Milik Allah

Janganlah bersedih kerana kurangnya manusia bersama dengan kita atau tiadanya insan yang kita sayang bersama mendokong perjuangan ini. Sesungguhnya tugas kita hanyalah memberi peringatan. Sedang hidayah adalah milik Allah. Dia berikan kepada sesiapa yang dikehendakinya. Jangan kita menilai keberjayaan dakwah pada hasilnya tetapi pada usahanya dan niatnya.

“Maka, berikanlah peringatan (Wahai Muhammad, kepada manusia, dan JANGANLAH BERDUKACITA kiranya ada yang menolaknya), kerana sesungguhnya engkau hanyalah pemberi ingatan. Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa mereka (menerima ajaran Islam yang engkau sampaikan itu). Akan tetapi, sesiapa yang berpaling (dari kebenaran) serta kufur ingkar... Maka Allah akan menyeksanya dengan azab seksa yang sebesar-besarnya.”

(Surah Al-Ghasyiyah : 21-24)

"Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk."

(Surah Al-Qasas : 36)

Namun, Allah tidak menzalimi makhluknya. Dia telah mengutuskan para Rasul dan menurunkan Kitab Al-Quran sebagai panduan hidup manusia.

"Dan sesungguhnya Kami telah mengutuskan Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyerukan): sembahlah Allah (sahaja) dan jauhilah taghut itu. Maka di antara umat itu ada orang-orang yang diberi petunjuk oleh Allah dan ada pula di antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya."

(Surah An-Nahl : 36)

“Dan jiwa serta penyempurnaannya (penciptaannya) maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketaqwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang menyucikan jiwa itu dan sesungguhnya rugilah orang yang mengotorkannya.”

(Surah Asy-Syams : 7-10)

LA TAHZAN MA’AKALLAH
Jangan Bersedih! Sesungguhnya Allah sentiasa bersamamu... SYURGA menantimu... RedhaNya mengiringimu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...